Blog

Ministeren og musikanten

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) og musikanten Tess Daarbak sørger sammen for, at festen kommer godt i gang, når Aalborg i Farver åbner lørdag 7. marts klokken 10.

Rasmus Prehn, der bor kun en rask cykeltur fra Idrætshallen på Østre Allé, færdes hjemmevant på både bonede gulve og Aalborgs brune værtshuse. Sidstnævnte har han faktisk skrevet en bog om.

Som udviklingsminister har han allerede vist sit store, oprigtige engagement under rejser til fattige lande forskellige steder i verden.

Vi glæder os til at byde Rasmus Prehn velkommen i Idrætshallen, Østre Allé.

Ligeledes glæder vi os til at opleve sangeren, musikeren og sangskriveren Tess Daarbak. Den 22-årige aalborgenser er et af de helt store musiktalenter i Nordjylland. Hun synger både egne og andres sange, og i øjeblikket holder hun pause fra sit job som kosmetolog for at dygtiggøre sig yderligere inden for musikken.

Tess Daarbak underholder i forbindelse med åbningen af Aalborg i Farver og igen søndag 8. marts kl 13.30.
Vel mødt til de to, publikum og kunstnere.

Årets plakatkunstner

Som ung boksede han mere end 20 kampe og vandt de fleste. Så vidt han husker.

Han har skrevet digte, teaterstykker og tekster til musik….på spansk.

Han har dyrket triatlon.

Hans malerier har været udstillet i ni forskellige lande og er solgt i endnu flere.

60-årige Lars Winther er i sandhed en alsidig herre. Hvis der skulle en titel på hans visitkort, måtte det være ”multikunstner”.

  • Jo, det kan man da vist godt kalde mig, hvis jeg absolut skal have en titel, ræsonnerer han.

Lars Winther er kunstneren bag motivet til Aalborg i Farver 2020, som afvikles i Idrætshallen, Østre Allé, lørdag 7. og søndag 8. marts.

Motivet er et portræt af en kvinde. Titlen er ”Den milde”.

Maleriet indgår i en serie bestående af i alt 12 kvindeportrætter. Alle de portrætterede er kvinder, som Lars Winther kender eller har kendt, og som han har valgt at fortolke på sin helt egen måde.

  • Kun en enkelt eller to af de kvinder, jeg har portrætteret, har været i stand til genkende sig selv blandt malerierne, fortæller han. Og det er han vældig tilpas med.
  • Jeg kan godt li’ at vende tingene på hovedet. Det sværeste ved at være kunstner er at finde sit eget udtryk. Noget, der ikke ligner det, de andre laver. Når folk ser et af mine malerier, vil jeg gerne at de skal kunne sige ”Jamen, det er da Lars Winther, der har malet det dér”.

Lars Winther er langtfra færdig med at male kvinder. Hemmelighedsfuldt betror han, at han til Aalborg I Farver vil præsentere noget nyt og eksperimenterende. Mere vil han ikke røbe.

Den alsidige kunstner maler også mange andre motiver i sit atelier, der er indrettet i hans lejlighed i Aalborg midtby. For eksempel maler han også naivistiske Aalborg-motiver på sin helt egen måde. I de malerier tager han det ”at vende tingene på hovedet” helt bogstaveligt.

Lars Winther har tegnet og malet, siden han som lille dreng startede i første klasse på Vejgaard Vestre Skole. Men der gik mange år, før han overvandt sig selv og begyndte at male på lærred.

  • Jeg havde lærreder og maling liggende klar, men var bange for at gå i gang. Til gengæld malede jeg loftet i værelserne de skiftende steder, vi boede i Vejgaard, grønne, brune og blå. I et af værelserne malede jeg også stjerner på loftet.

Da Lars Winther omsider overvandt frygten for det hvide lærred, var han til gengæld nærmest ustoppelig. I løbet af en uge malede han syv malerier.

Han blev optaget på Aalborg Kunstværksted, hvor eleverne døgnet rundt kunne komme og gå, som det passede dem. Lars Winther gik ofte rundt på værkstedet om natten for at studere, hvordan de andre elever malede.

Næste station i uddannelsen som kunstner var Århus Kunstakademi, hvor han tog en basisuddannelse.

I 2008 debuterede han på Kunstnernes Påskeudstilling, hvor nåleøjet for at slippe med er meget lille.

  • I det øjeblik mærkede jeg for alvor anerkendelsen som kunstner, husker han.

Samme år udstillede han på det fashionable galleri Nyhavn 18 i København.

  • Det var med frokost på d’Angleterre og hele svineriet, ler han.

To år senere blev galleriets ejer politianmeldt af flere kunstnere for ikke at betale dem for de malerier, han havde solgt. Men da var Lars Winther allerede rejst videre til et galleri i Barcelona med sine malerier. Her udstillede han i fire år.

Faktisk blev han så glad for catalanernes hovedstad, at han satte tekst til en sang til FC Barcelonas fanklub. ”Jeg elsker Barcelona” var titlen…oversat til dansk.

  • Fansene ville have mig til at synge sangen. Det afviste jeg i første omgang. Men så drik jeg et par glas vin, og så sang jeg den alligevel. Gad vide, hvordan det har lydt.

Så vidt Lars Winther ved, synger FC Barcelonas fans stadig hans sang.

Ud over Spanien er det i årenes løb blevet til udstillinger i Grønland, Norge, Sverige, Tyskland, Estland, Frankrig, Australien og naturligvis Danmark.

Senest har Lars Winther udstillet i Grønland sammen med blandt andre Maibritt Biegel, der for nogle år siden havde sin kunstneriske debut ved Aalborg i Farver. De to udstillede i forbindelse med et H.C. Andersen-tema.

Lars Winther har tillige skrevet et skuespil for børn om mobning, som sidste år blev opført i Nuuk.

Han han såmænd også skrive kongelig hofleverandør på sit visitkort, idet han i 2009 skabte et motiv, som blev påtrykt t-shirts i forbindelse med world cup i bueskydning i København. Kronprins Frederik spurgte, om han kunne få sådan en trøje. Det fik han naturligvis.

Boksekarrieren? Jo, den lå så at sige lige til højrehånden. Lars Winther er opvokset i en boksefamilie, og det faldt helt naturligt, at han også skulle et par handsker på. Det foregik i bokseklubben Sparta, der havde hjemsted i Vejgaard.

Da boksekarrieren var slut, begyndte han at dyrke triatlon.

Hverken boksningen, triatlon eller kunsten har gjort Lars Winther til mangemillionær eller det, der nærmer sig.

  • Tværtimod. Men heldigvis har jeg haft en gavmild bank, hvor direktøren, der var kunstinteresseret, bad mig komme og vise ham mine billeder som garanti for de penge, jeg skulle bruge.

Lars Winther går ikke på kompromis med sin kunst i bestræbelserne på at blive rig. For ham er det vigtigste at eksperimentere og hele tiden at finde nye ting at vende på hovedet. Lige nu eksperimenterer ham meget med farverne sort og hvidt i forskellige afskygninger.

Og så har han i flere år brugt en hel del tid på at være mentor og sparringspartner for unge, lovende kunstnere. Det gør han hjertens gerne uden at få en krone for det. For Lars Winther er det belønning nok at opleve de unge kunstnere udvikle og forbedre sig.

I alt deltager et halvt hundrede kunstnere ved Aalborg i Farver 2020, der ligesom de otte foregående år arrangeres af Aalborg Håndboldklub. Åbningstalen holdes af udviklingsminister Rasmus Prehn, og det aalborgensiske musiktalent Tess Daarbak underholder begge dage.

Aalborg i Farver afvikles som nævnt i Idrætshallen, Østre Allé, Aalborg, lørdag 7. marts og søndag 8. marts. Begge dage klokken 10-16.

Fantastisk smuk stemme

Aalborg i Farver 2019 synges i gang af Christine Aggerholm.

Den 19-årige sanger og sangskriver fra Brønderslev har en himmelsk smuk stemme, der giver mindelser om Dorthe Gerlach, Duffy og Amy Winehouse. En stærk og følsom vokal, som gør hende til et af de største musikalske talenter i Nordjylland.

Christine Aggerholm kommer fra en musikalsk familie i Brønderslev, og hun han sunget og spillet, siden hun var ni år. Som 12-årig optrådte hun for dronningen, og gennem tiden har hun deltaget i adskillige konkurrencer, sangskrivningscamps og musiske projekter.

I samarbejde med pladeselskabet Sound Seduction udgav hun sidste år debutsinglen “Give It A Go”, der straks strøg langt op på Spotify-listerne.

I øjeblikket er Christine Aggerholm i gang med at indspille sin første EP i samarbejde med Sound Seduction. EP’en ventes udgivet i slutningen af foråret.

RÅDMAND PÅ HJEMMEBANE

Besøg i Idrætshallen vækker gode og glade minder hos Mai-Britt Iversen – bl.a. den første kinddans. Hun holder åbningstalen ved Aalborg i Farver

Første gang, jeg dansede kinddans, var til en fest deroppe i cafeteriet. Det var med én, der hed Kim. Ham var alle vi piger vilde med.

Som med et trylleslag er Mai-Britt Iversen, familie- og beskæftigelsesrådmand i Aalborg Kommune, pludselig 40-45 år yngre, da hun træder ind i Idrætshallen på Østre Allé. Læs videre “RÅDMAND PÅ HJEMMEBANE”

FIKS PÅ FINGRENE

44-årige Majbritt Biegel omsætter sin fascination af hænder og musik til lærredet. Hendes værker kan opleves på Aalborg i Farver 3.-4. marts

Når de to døtre er sendt i skole, manden kørt på arbejde og golden retrieveren Fine har lagt sig til rette i sofaen, finder Majbritt Biegel pensler og maling frem. Lærredet står allerede klar i stuen, der hvor hun slap det dagen i forvejen.

Læs videre “FIKS PÅ FINGRENE”

Flyers til uddeling

Så har vi fået fremstillet 10.000 flyers til Aalborg i Farver 2018. Motivet er malet af Majbritt Biegel, der har ladet sig inspirere af H.C.Andersens “Kejserens nye klæder”. Titlen er “Du har jo ikke noget tøj på”.

Som de foregående år, der har været Aalborg i Farver, er det grafisk designer Mette Lykkegaard, der har kreeret flyerne.

De 10.000 flyers vil blive delt rundt på arbejdspladser og på gader og veje i ugerne lige før Aalborg i Farver, som finder sted i Idrætshallen, Østre Alle 87, lørdag 3. og søndag 4. marts.

Hvis du er interesseret i at dele flyers rundt hvor du bor eller arbejder, så gi’ endelig lyd. Send evt. en mail til aalborgifarver@gmail.com

Aalborg I Farvers billede.