”Jeg maler ikke billeder

…jeg fortæller historier”

”Jeg holder af hjemløse, ludere og lommetyve. Derfor indgår de ofte som motiver i mine malerier.”

Jens Ulrich Petersen, kunstneren bag motivet til Aalborg i Farver 2023, har selv prøvet at balancere helt ude på kanten. Tre år af hans liv er forduftet fra hukommelsen på grund af druk.

”Som 42-årig mødte jeg mit livs kærlighed, en langt yngre balletdanserinde. Kort før vores bryllup blev hun dræbt ved en trafikulykke. Det slog mig fuldstændig ud, og jeg drak mig fra sans og samling de næste tre år. Heldigvis var der nogen, der hankede op i mig og fik det stoppet, inden jeg drak mig selv ihjel”, fortæller han fra sit hjem i Vissenbjerg på Fyn.

Da ulykken ramte, havde Jens Ulrich Petersen gang i en succesrig erhvervskarriere som chef i en stor international elektronikvirksomhed. Han havde blandt andet været med til at udvikle et system, der var en forløber for internettet. Samtidig dyrkede han sin store lidenskab. At male.

Afslutningen på den store nedtur blev på mange måder et vendepunkt i Jens Ulrich Petersens tilværelse. Efter en omgang selvransagelse sagde han definitivt farvel til det heftige erhvervsliv for i stedet at hellige sig malerkunsten på fuld tid. Samtidig flyttede han tilbage til Danmark efter at have arbejdet i 30 år inden for it- og finansieringsbranchen i USA, Mexico, Argentina, Bolivia, Italien, Spanien, Schweiz og Tyskland.

Ganske vist tjente Jens Ulrich Petersen mange flere penge, da han fartede rundt fra job til job i it-branchen. Men han har aldrig fortrudt, for han trives langt bedre med bare at male.

Allerede da Jens Ulrich Petersen var en lille purk, stod klart, at han havde kunstneriske evner. Hans tegnelærer sørgede for, at han som 12-årig kom med på en kunstudstilling i Odense, hvor familien boede.

Da Jens Ulrich Petersen havde taget realeksamen, spurgte faren, som var smedemester, hvad han havde tænkt sig lave efter eksamen.

”Jeg vil gerne på kunstakademiet”, lød det tøvende og forsigtigt fra sønnen.

”Nej, du skal ej. Det er brødløst”, tordnede smeden og hamrede en knyttet næve i bordet.

Dermed var den sag afgjort. I stedet blev Jens Ulrich Petersen uddannet elektromekaniker. Det var en mere sikker levevej end at stå og male på et lærred.

Sideløbende med erhvervskarrieren var Jens Ulrich Petersen i starten af 1980’erne tilknyttet kunstakademiet i Venedig i godt tre år, og siden var han i knap et år elev på kunstakademiet i Stuttgart, hvor han havde Per Kirkeby som underviser.

Han har dog aldrig fået en formel uddannelse i kunst. Derfor betragter han sig selv som autodidakt.

”Når jeg maler, laver jeg ikke billeder. Jeg fortæller historier.”

Jens Ulrich Petersen finder inspirationen mange forskellige steder. En tur på havnen eller i byen, ved at læse en god bog eller lytte til radioen. Andre værker er malet ud fra personlige oplevelser og minder fra de mange forskellige steder, han har boet rundt om i verden. Det kan også være gamle fotos af familiemedlemmer og venner, der inspirerer ham.